utorak, 25. siječnja 2011.

1.dio Dolomiti – Siječanj 2011

Kako iskoristiti obiteljski ski tjedan u okolici San Vigilia, poznatog skijaškog mjesta smještenog u podnožju Kronplatza? Za ljubitelje skijanja na uređenim skijaškim stazama dileme nema jer obilje odlično pripremljenih staza zadovoljit će svačiji ukus.
Ljubitelji turnog skijanja doći će i ovdje na svoje jer u okolici postoji niz zanimljivih ski tura u srcu nacionalnog parka Fanes-Senes-Braies.
Odlučio sam se za nekoliko klasičnih ski tura prilagođenih soliranju i snježnim uvjetima koji su vladali tih dana.

Malga Fanes Grande – Vallon Bianco 09.01.2011.
Dolinama Timores i Rudo za desetak kilometara vožnje u smjeru juga dolazim u dno doline do planinskog hotela Pederù na 1548m i prostranog parkirališta, polazne točke moje današnje ski ture. Vrijeme je poluoblačno s iznimno visokim temperaturama za ovo doba godine a dnevna izoterma 0°C je na otprilike1700m.
Za moj današnji cilj odabrao sam Monte Castello, 2760m visoki vrh s jednostavnim pristupom i spustom uzimajući u obzir moju ne baš sjajnu tjelesnu kondiciju uvjetovanu jednogodišnjim boravakom na vrelom pijesku Saudijske Arabije iz koje sam netom stigao. Za nešto više od dva sata uspona dosižem Rifugio Fanes, dobro opskrbljen planinski hotel koji je uz obližnji Rifugio Lavarella odlično polazište za predivne skijaške ture u ovom dijelu nacionalnog parka Fanes.
Nakon kratke okrijepe nastavljam usponom na Passo Limo, 2159m. Oblaci se razilaze a pogledi se otvaraju na okolne vrhove i moj današnji cilj.
Napredujem bržim ritmom jer oblaci što naviru s juga ne obećavaju dobru vidljivost. Skidam krzna sa skija i po dubokom cijelcu spuštam se do pastirske kolibe Malga Fanes Grande.

Nigdje žive duše, potpuno sam u planini okružen djevičanskim snijegom. Nastavljam odmah dalje kroz Vallon Bianco ali gusta magla i difuzna svijetlost zastiru vidokrug na desetak metara. Stojim, čekam jedno vrijeme nadajući se čudu koje se ipak ne događa, magla postaje sve gušća. Vraćam se na Malgu Fanes Grande svjestan da u ovakvim uvjetima uspon na Monte Castello do kojeg je ostalo još oko sat vremena nije izvediv.

Zastajem a sjećanja naviru u šest godina unazad i mojeg zadnjeg posjeta ovoj planini. Koliko je snjegova u međuvremenu palo...kolike sam ljude upoznao? Jedna sms poruka vraća me u stvarnost.
Uskačem u skije a snijeg oko mene pršti na spustu u dolinu.
Ljubo

Nema komentara:

Objavi komentar