nedjelja, 13. prosinca 2009.

Javornica 13.12.2009.

Tek je prvi snježak zabijelio naše planine ali nedovoljno za neku skijašku turu. Naše planine nude skromne mogućnosti za skijaške ture s kilometarskim spustevima po dubokom i netaknutom snijegu. Za takve užitke treba potegnuti do susjednih slovenskih planina ili nešto dalje do atraktivnih turnoskijaških područja u talijanskim Dolomitima ili austrijskim Nockberge.
Danas smo bili skromni i zadovoljili se lokalnom romantikom dubokih šuma u okolici Platka. Odlučili smo posjetiti Javornicu, šumom okruženu livadu na južnoj strani Planine, vrha između Jelenca na sjeveru i Guslice na jugu. Upravo Javornicom prolazi granica NP Risnjak našto nas upozoravaju natpisi na stablima.
Stoljetni javori u miješanoj šumi bukve i jele vjerojatno su nekog davno potakli da ovo čarobno mjesto nazove ovim imenom. Iako blizu šumskih prometnica, Javornica je zadržala svoju romantičnu divljinu. Nekad sam ovdje pratio vučje tragove koji su prelazili preko Planine u područje Lividrage. Danas ni jednog traga divljači na Javornici i okolici. Vraćamo se na Platak uz priču o najvećem graditelju violina Stradivariu koji je javor za izradu donjeg dijela svojih violina nabavljao iz najviših šuma Gorskog kotara. Tajna zvuka ovih violina bila je upravo u ovom drvetu.
Dvadesetak centimetara snijega bilo je dovoljno tek za skijašku šetnju zabijeljenim cestama.

Na turi bili Iris i Ljubo.