srijeda, 30. ožujka 2022.

Prestreljeniško okno (2391 m) - 27.03.2022

Dugo očekivana tura  napokon se ostvarila u zadnju nedjelju mjeseca ožujka.

Mala grupica rano ujutro iz Rijeke  uputila se u Julijske Alpe, preciznije skijalište Sella Nevea s namjerom da se popne do Prestreljeniškog  okna.


Prevala i Prestreljenik s oknom iz rifugia Gilberti

Nakon oko 2  ½  sata vožnje autom iz Rijeke, ruta počinje na donjoj stanici gondole u skijalištu Sella Nevea na talijanskoj strani , transfer gondolom do planinarskog doma Rifugio Gilberti košta 5 Eura, dalje se nastavlja do sedla Prevale (2067 m) po lijepo obilježenoj stazi koju koriste turno skijaši sve do sedla na slovenskoj strani (2292 m), nakon kratkog spusta do žičare D Postaja (2202 m) počinje strmi uspon do Okna.

 priprema za uspon

prema Prevali

Po prekrasno sunčanom vremenu Trojka je odvažno krenula u osvajanje Okna, sada su do izražaja došla razna željezna pomagala čitaj kramponi, dereze i cepini  koje smo strpljivo teglili na leđima više od 3 sata.

hrabro naprijed

Nagrada je uvijek famozna prekrasni pogled kroz okno u oba smjera, fotkanje i poziranje ispred čarobnih kutijica uspješno je obavljeno, no slijedio je strmi spust po dijelom zaleđenoj podlozi a dijelom po mekanom snijegu, spust je bio također uspješan osim „laganog“ proklizanja jednog člana družine što je nasreću završilo bez posljedica, najme spas je bio u čudnoj spravici štap-cepin (posudio Vlado) što je našem članu omogućilo zaustavljanje na strmoj padini, primjer dokazuje da opremu nikad nije za badava  prtiti na leđima.

strmo prema Oknu

pogled

Nakon povratka do žičare D Postaja (2202 m) kao da su svi odjednom nestali, skijaške staze prazne, žičare vrte svoje posljednje krugove bez putnika a strojevi već uređuju staze, sunce još visoko i nemilice prži, razlog nagle promjene oko 15:30 je proljetni režim rada skijališta.

Trojka u Oknu




Slijedio je povratni smuk po tek uređenim stazama samo za Trojku koja je u tom trenutku jedina na skijalištu, osim "ratrakista"  na obim  stranama skijališta koji su izdavali razna upozorenja na nekom nerazumljivom  ratrak-jeziku, očito im se nije sviđalo što brazdimo  tek uređene staze.

Kraj avanture nazirao se na već praznom parkiralištu  oko 17:30,  slijedio je povratak u našu voljenu Riku, Reku, Fiume ili kako su je sve zvali  kroz stoljeća skijaške povijesti.

 

zahvala i pozdrav danu

Trojku su činili pioniri Andrea  i Josip te stariji omladinac Stelio (autor posta). Posebna zahvala našem prijatelju Ljubotu koji je sugerirao da opišem ovu turu a i sam je trebao biti četvrti član ali je nepredviđeno  izostao.