nedjelja, 29. siječnja 2023.

Maj vrh (1243 m) - 26.01.2023

Snijeg je na naše veselje obilno zabijelio planine u zaleđu Rijeke. Poslije nekoliko dana kraćih tura u okolici Platka, danas se odlučujemo za Maj vrh iznad Tuka Vojnog kraj Mrkoplja. Prolazimo našim autom zasnježenim selima iznad Bakarskog zaliva. Zlobin nas dočekuje s već ozbiljnijom visinom snijega a sjeverac uz snijeg koji pada vraća me u neko davno vrijeme kad se na Petehovac odlazilo ranojutarnjim vlakom iz Rijeke.

Mrkopalj i cijeli Gorski Kotar prepun je snijega. U goranskoj metropoli Delnicama mjere ga nešto više od metra. Dok je Kvarner okupan suncem, ovdje vlada oštra zima i škura bura uz povremeni snijeg. 




U podnožju smo Čelimbaše i skijališta od kuda kreće naša kratka tura koja je primjerena turnim skijašima koji tek otkrivaju atraktivnost ove planinarske aktivnosti. Skijaška vučnica puštena je u probni rad što smo iskoristili za brzi dolazak na vrh Čelimbaše. 


Nastavljamo tragom naših prethodnika obilato zasnježenom planinom. 




Poslije otprilike sat i pol relaksirajućeg uspona dosežemo Maj vrh koji je obrasao u gustu bukovu šumu koja zastire pogled. Kratko se zadržavamo i nastavljamo spust hrptom planine prema Čelimbaši. 
Malo ispod vrha Čelimbaše odlučujem se za spust zaraslom jarugom s odličnim snijegom koja me dovodi u podnožje planine nadomak Tuka Mrkopaljskog. 
Piva u Kućici je savršeno prijala gdje smo zaključili našu današnju ski turu. 





Na turi bili Stelio i autor posta Ljubo.