četvrtak, 4. ožujka 2021.

Zavižan (dom) - 28.02.2021.

Ova nam je zima podarila obilje snijega već u prosincu koji se zadržao u našim planinama dovoljno dugo i počastio nas skijaškim turama. Turnoskijaške aktivnosti ove su se sezone zbog Covid-19 pandemije i ograničenih inozemnih putovanja odvijale u domaćim planinama. Rijetki sretnici koji su zadovoljili pandemijske kriterije za prijelaz granice mogli su uživati u izvanrednim snježnim uvjetima najbliže Slovenije, zatim Italije, Austrije.

Poslije niza lokalnih ski tura na Snježnik, Risnjak, Viševicu... u dnevnim, ranojutarnjim i noćnim uvjetima zaputili smo se na Zavižan (dom) koji je predugo nepravedno zanemarivan u našim itinerarima. 

Nad sjevernim Velebitom je burna kapa ali nas prognoza vremena hrabri najavljujući kidanje oblaka što bi značilo uživanje u krasnim pogledima na more i otoke. Krećemo skijama s Babića Siče gdje smo parkirali naša vozila. Nismo danas jedini posjetitelji, ovdje su još neki turni skijaši i planinari. U razgovoru s njima doznajemo da su pri dolasku nedaleko zaseoka Anići uočili čopor vukova u lovu na košutu. 

Temperatura je nekoliko stupnjeva ispod ledišta, puše hladan sjeverac a snijeg je tvrd zbog čega je korištenje srenača pri strmijem usponu dobra opcija. S visinom uspona raste i debljina snijega kojeg u šumi ima preko pola metra. Nailazimo na vučje i medvjeđe tragove, ništa neuobičajeno na Velebitu.

                                          vučjim tragom

Izlazimo iz šume na čistinu podno Vučjaka od kuda se otvaraju famozni pogledi na more i otoke sjevernog Jadrana. U daljini vidi se Učka, planine Gorskog Kotara a na obzorju naslućuju se obrisi Kamniških Alpi. 

prema planinarskom domu




Dolaskom do planinarskog doma burni oblak što je prijetio jutrom nestao je i naše uživanje na suncu i dalekim vidicima bilo je potpuno. Noćenje u planinarskom domu zbog pandemijskih mjera nije moguće ali nas ljubazni domar poziva da uđemo u blagovaonu doma uz pridržavanje zaštitnih mjera. Nakon kratke okrijepe započinje naš uspon na obližnju Veliku Kosu (1622 m) i skijaški spust po ledenim padinama na Babić Siču gdje smo zaključili današnju turu.


Veliki Zavižan (1676 m)




Na turi bili Andrea, Stelio i autor posta Ljubo.