ponedjeljak, 21. siječnja 2019.

Cima Bella/Lepi Vršič (1911m) - 20.01.2019


Snijeg je napokon zabijelio sunčanu stranu najbližih nam Alpa. Pošiljka je bila dostatna za prvu ozbiljniju ovosezonsku skijašku turu.
Prvotna zamisao bila je odskijati neki vrh u austrijskim Niskim Turama ali su nepovoljni lavinski report i loša vremenska prognoza za ponedjeljak odgodili tu Stelijevu i moju namjeru za proljeće.

Priključujem se mojem mlađem riječko-ljubljanskom skijaškom društvu čiji je nedjeljni turnoskijaški cilj Cima Bella/Lepi Vršič, vrh u Karnijskim Alpama, primjerena turnoskijaška klasika  za početak sezone. Sunčana nedjelja koja je osvanula dala je naslutiti da će današnji dan proteći u ugodi, suncu i obilju pršića.
Prolazimo Tarvisio/Trbiž i napuštamo dolinu u Ugovizzi/Ukve penjući se uskom planinskom cestom do Locande Camoscio gdje ostavljamo naše automobile.

Hladno i sjenovito jutro ali bez vjetra ubrzalo je naše napredovanje prema današnjem cilju i izlazu na osunčani dio planine. 

U zimsko jutro


Ubrzo skidamo toplije dijelove odjeće i slijedimo gaz u snijegu naših prethodnika. Kroz osnježene siluete smreka ukazuje nam se veličanstveni Mangart a kako se uspinjemo sve je više vrhova na obzoru. S lijeva Škrlatica, desno Jalovec i Loška stijena, nastavljaju se zapadni Julijci.

Predah


Današnji sunčan i zasnježen dan izmamio je brojne domaće i slovenske turne skijaše zbog čega je planina posjećenija nego u zimama s obiljem snijega. Svatko je želio odskijati poneki
  zavoj u nedirnutom cijelcu. Sretnici koji su ranije krenuli ili pak turu napravili dan prije imali su više takvih mogućnosti.


Pod sedlom

Poslije otprilike dva sata ugodnog uspinjanja dosegli smo sedlo između Monte Cocco/Kok i obližnje Cima Bella/Lepi Vršič. Otvaraju se pogledi na Karnijske Alpe i bogato zasnježene planine susjedne Austrije. Od sedla nastavljamo desno na vrh kojeg dijelimo s mnoštvom ostalih turnih skijaša i ponekim pješakom.

Mangart

Na spustu ipak uspijevamo uloviti poneki zavoj u nedirnutom pršiću što nam upotpunjuje ugodu krasnog osunčanog dana i skijaške ture. Zastajemo uz pastirsku bajtu i nazdravljamo zajedničkom druženju upijajući žarke toplog sunca i dijeleći oduševljenje krasno provedenog dana .

...na sedlu

Cima Bella/Lepi Vršič, 1911m





Radost dana

Na povratku svraćamo u Gozd Martuljku do Jožice...naravno piva, ukusna obara i druge blagodati primjerene zaključenju ture i skijaškog dana.

Tracks:





Na turi bili Iva, Bosiljka, Slavka, Mare, Primož, Zoran i autor posta Ljubo.


PS
Svi koji želite napisati nešto prijavite se kao "TurnoRijeka" uz lozinku "TurnoRijeka02" i pišite, stavljajte slikice, dogovarajte se za ture, ...