srijeda, 13. siječnja 2010.

Tjedni turnog skijanja 2010. na Komni





Planinska zveza Slovenije objavila je raspis za Tedne turne smuke 2010. na svojim stranicama www.pzs.si odnosno detaljnije na http://mk.pzs.si/odbori/vsi/napovedi/tts-2010 (obzirom da TTS organizira Mladinska komisija PZS).

Tjedni turnog skijanja na Komni poseban su doživljaj zime i skijanja! Tamo sam bila već 4 puta i sigurna sam da ću ići još jer je skijanje s Bogatina, Lanževice, Vrha nad Peski, Čela, Kala, Babe, Monture, itd. svake godine drugačije, a društvo je uvijek odlično (od studenata do 50+). Kao što se iz raspisa može vidjeti, radi se o vođenim turama na području Komne. Na svakom se Tjednu okupi 20-30tak sudionika i nekoliko vodiča, doktor, kuhar.
Od Koče pri Savici oprema se digne žičarom do Doma na Komni, od kuda se dalje do kuće ispod Koče pog Bogatinom (15tak min.hoda) odnosi pješice. Smještaj u kući je na skupnom ležišću (bolja zafrkancija) ili u 4krevetnim sobama (bolji san jer manje ljudi hrče). Dežurni «redari» ujutro na stol iznose doručak (kruh, namazi, musli, i sl.), a kuhar Vinko sprema fantastične ručkove i večere, i najbolju pizzu. U kući uglavnom ima tekuće vode, a wc-i su izvan kuće.
Prvog dana organizira se zajednička tura za međusobno upoznavanje, a sljedećih se dana formiraju po 2 grupe. Jedna je grupa brža i ide na nešto zahtjevniju i udaljeniju turu, druga grupa ima nešto sporiji tempo i ide na tehnički manje zahtjevnu turu, često ima i dužu pauzu za marendu :-). O tome na koje će se ture sutradan ići odlučuje vodstvo Tjedna ovisno o vremenskim uvjetima i željama sudionika. Obveznu opremu vjerujem da ne trebam navoditi, napomenut ću samo da se lavinska žolna može posuditi (a mislim da i cepin, dereze i srenači, ali uz prethodnu najavu). Večeri prolaze uz gitaru, harmoniku, pjesmu, razne igre, projekcije, i sl.

Ukoliko nekog zanima više detalja neka slobodno pita (imam i DVD-e, hrpe slika, itd.)...

utorak, 12. siječnja 2010.

Maj u prosincu

20. 12. 2009.
U noći s 18. na 19. prosinca snijeg je prekrio cijelu Hrvatsku (čak i otoke). U Rijeci je bila prava kataklizma - zamislite 10 cm snijega!!! Takve (rijetke) (ne)zgode gradu dadu poseban štih.
Ovako je npr. izgledala moja ulica to jutro:


U subotu 19. prosinca pokušao sam po ciči zimi i jakoj vijavici na Snježnik. Po turističkoj za gore je bilo ok, no mimo nje nije bilo dovoljno snijega pa sam se po istoj toj turističkoj spustio natrag na Platak.

Za sutradan je dogovor bio: Risnjak iz Crnog Luga. Budući snijega baš i nije bilo dovoljno (zapravo bilo ga je oko pola metra, ali je bio pršić bez prethodne podloge pa se propadalo do tla), a i moja supatnica je stizala iz ZG-a, premjestili smo mjesto radnje i susreta nešto istočnije, točnije u Mrkopalj.

Ovo je Risnjk ozada


Mrkopalj nas je dočekao svježe:


Čaj/kava u birtiji, oblačenje i cucke pod noge...
Sunčan dan i preko, pretpostavljam, 67 cm pršića čiji se kristalići zrcale...






Maj je šumovito brdo (cca 1300 mnm) iznad Čelimbaše. Popeli smo se po istočnoj stazi do vrha pa onda lijevo kroz šumu do vrha Maja.
Na Maju čaj


i onda do auta ˝filmsko˝ skijanje kroz pršić koji pršti preko glave... ju-huuuuu-hu-huuuu!!!!



Ponovilo se!!!