ponedjeljak, 26. svibnja 2014.

Kotovo sedlo (2300 m) - 22.05.2014.

Ovo je trebao biti opis ture na Mojstrovku, ali preporukom Jureta s Turnog Kluba Gora mijenjam plan, te se odlučujem za Kotovo sedlo. Jure nije pogriješio. Nisam bome ni ja što sam ga poslušao. Tura je vrlo slična onoj na Križ, i po ljepoti i po konfiguraciji terena. Od Planice do doma u Tamaru gdje se dolazi na prvi snijeg je cca sat vremena hoda. Strminu ispod Jalovčevog ozebnika valja dobro upamtiti pri usponu budući je prepuna šodera, kamenja koji se obrušava sa sjevernih obronaka Šite.
/Jalovčev ozebnik/
/Kotova špica/
/Jalovec/
Na vrhu dogovaram pivce u domu u Tamaru s gorskim reševalcem s kojim sam dijelio uski greben Kotovog sedla. Slijedi nizanje zavoja od vrha do doline, te rodeo kroz šumu do Doma u Tamaru. Na turi bio Marko.

nedjelja, 25. svibnja 2014.

Križ (2410 m) - 6.05.2014.

Od brojnih slovenskih Turnih skijaša može se čuti da je tura na Križ jedna od najljepših u Slovenskim alpama. Da je tomu tako imao sam sreće i sam se osvjedočiti. Ali....... ...bez muke nema ni nauke, odnosno bez znoja nema uživanja. Na prvi snijeg se dolazi nakon sat vremena strmog uspona sa skijama na ruksaku i teškim cipelama (pancericama) na nogama. Tu srećem par turnih skijaša s kojima se opat nalazim ispod vrha, na Bovškim vratcima.
/stenar/
Prijateljski i dobronamjerno su me sačekali kako bi se skupa uputili na vrh Križa budući je vršni dio zahtjevan. Slijedi uživaški spust po proljetnom snijegu, te okrijepa u Mojstrani. Na turi bio Marko.