petak, 28. siječnja 2011.

4.dio Dolomiti - Sijecanj 2011.

Costaces (2120m) – 14.01.2011.
Blizi se zadnji dan mog boravka u planinama. Anticiklona je zasluzna za divne dane prepune sunca, svjetlosti, topline. U razmisljanju koju turu odabrati za oprostaj od snjeznih padina i osuncanih vrhova izbor je pao na Monte Forca Grande (2576m) u naposrednoj blizini nacionalnog parka Puez-Odle u Juznom Tirolu.

Prolazim vec poznatim krajolikom ... San Martino Badia, Atremonia...i evo me poslije 25km voznje od San Vigilia na Passo delle Erbe. Trebam se spustiti dalje cestom u slijedecu dolinu od kuda pocinje uspon na moj danasnji cilj.
Cesta odjednom zavrsava na velikom nanosu snijega...nastavak se ne cisti i zatvoren je dok proljetno sunce ne otopi snjegove. Razmisljam...ako se spustim skijama u dolinu, treba mi jos toliko uspona na slijedeci prijelaz od kuda zapocinje uspon na Forcu Grande...racunam da gubim oko dva sata u odlasku i jos dva sata na povratku. Dani su kratki i vec je prekasno da realiziram ovaj plan. Preostaje mi obliznja alternativa, kupasti vrh Costaces. U laganom i opustajucem usponu ubrzo dosizem njegov vrh od kuda se prostiru divni razgledi. U sjeni sjeverne padine pronalazim famozan prsic i divan spust kroz crnogoricnu sumu u nepoznato....zadovoljiti uzitak skijanja u nedirnutom snijegu.

Na osuncanoj padini pronalazim ugodno mjesto za pocinak i opustanje. Bryan Ferry i njegova izvedba Dylanove „Knocking on the Heavens Door“ s mog playera gotovo parafrazira okruzenje idealnog raja u kojem se nalazim...sunce, snijeg, planine...skije, gutljaj toplog caja, cokolada. Misli mi odlutaju u okruzenje potpuno razlicito od ovog u kojem uzivam.

Za nekoliko dana vracam se na vreli pijesak Saudijske Arabije ali misao o proljetnom skijanju tamo negdje u travnju mami mi osmjeh i daje snagu.

Ostatak dana obilazim podnozje markantne Putie (2874m).

Ljubo

Napomene:
- U izboru skijaskih tura koristio sam odlican turnoskijaski vodic Stefana Herbkea „Dolomiti – 50 escursioni sci-alpinistiche“ u izdanju Bergverlang Rother GMBH – Munchen, 2007;
- Informacija posjetiteljima ovog dijela Dolomita da je u ozujku ove godine predvidjeno dovrsenje „Messner Mountain Museum“ u Brunicu. Muzej ce biti smjesten u Castello di Brunico.

.

3 komentara:

  1. Svaka čast Ljubo!
    Učimo od tebe!
    Pevaleki

    OdgovoriIzbriši
  2. svaka pohvala odlično informativno i inspirativno

    OdgovoriIzbriši
  3. fijuuu... cure mi sline dok gledam slike :-))
    super ture ljubo!!
    sandra

    OdgovoriIzbriši