srijeda, 16. travnja 2014.

Veliki Draški vrh (2243 m) - 2.04.2014.

Iako u Rijeci već naveliko nosimo kratke rukave i hvatamo proljetno sunce po omiljenim nam terasama, u gorju su stvari nešto drugačije. Temperatura na Pokljuki je 1 0C u 8:00 h. Na parkiralište biatlonskog centra na Rudnom polju pristižu i drugi auti, te se kroz razgovor doznaju razni planovi. Netko će napraviti trening skijaškog trčanja, većina će na Viševnik, dok je moje odredište Veliki Draški vrh.
Konjščica
Izlaskom iz guste šume dolazim do prekrasne zaravni Konjščice s nekoliko planinskih kuća i potokom koji vijuga između njih. Prelaskom Studorskog prevala započinje strmi uspon na vršnu piramidu , iz kojeg postaje jasno odakle ime Draškom vrhu.
Srenjski preval
Studorski preval Stotinjak metara od vrha srećem dvoje dobro raspoloženih turnih skijaša pri njihovom spustu. Planiraju preko Srenjskog prevala zaobići Viševnik, spustiti se na Rudno polje, te da ih dostignem. Moš' mislit! Taj vršni uspon me totalno iscrpio da mi je samo pogled na Srenjski preval izgledao kao nemoguća misija.
Veliki Draški vrh
Triglav S vrha uživam u pogledu na brojne vrhove, ali Triglav dominira. Gledam ga i u sjećanje mi naviru slike noćenja u domu pod Triglavom. Stiskanje s tatom i još tridesetak osoba od kojih barem polovina hrče. Sjećam se razočaranja i suza kad mi je rečeno da ne smijem na vrh........a tek sreće i radosti kad sam se kao šestogodišnjak slikao kraj Aljaževog stolpa na vrhu. Na terasi hotela srećem dvojicu sa Srenjskog prevala, te uz pivce(a) guštamo u sunčanom danu. Na turi bio Marko.