ponedjeljak, 27. travnja 2009.

Sella Prevala 26.04.2009

Slijedeće skijaške sezone omiljeno turnoskijaško odredište Sella Prevala bit će skijaškom žičarom povezan sa skijalištem Sella Nevea i tako će nestati oaza mira u podnožju Prestreljenika. Povezat će se skijalište Kanin na slovenskoj strani planine s talijanskim u jedinstveni skijaški kompleks.
Zadnje su mogućnosti uživanja u predivnoj dolini podno sjevernih pobočja Prestreljenika u čijoj se konkavi skrasio rifugio Gilberti, polazište na skijaške ture u ovom području. Brza kabinska žičara nas za nekoliko časaka podigne za 700m uvis do rifugia Gilberti, kamene dvokatnice skladnog izgleda.
Današnjim danom završava skijaška sezona i do Gilbertia će od sutra trebati iz doline potegnuti pješke ili na skijama. Iako je na domu izvješen natpis "Aperto", zatvorena vrata to demantiraju, šteta. Snijega je u izobilju i prema procjeni preko 3m. Uspinjući se ima ga sve više a negdje na 2300m ima ga čak 5-6m !!
Nastavljam spuštajući se u prostranu udolinu od koje započinje blagi uspon na Prevalu. Snijeg je dobre kvalitete, sunce nije prejako, bez vjetra. Susrećem turne skijaše na usponu ili silazu svih životnih dobi. Tura primjerene svim uzrastima i vještinama, od početnika do majstora. Za manje od sat vremena dosežem Prevalu. Otvara se pogled na dolinu Soče, Triglav, Krn, na sjeveru pažnjom plijeni moćni Montaž. Sa slovenske strane nastavlja se predivna dolina Krnica koja mami na skijaški spust...jednom drugom zgodom.
Ove zime obilni snijeg prekrio je donju postaju žičare Prevala na slovenskoj strani i oštetio pogonsko kolo žičare kojeg pokušavaju popraviti već više od tri tjedna. Ovdje je zapalo više od 7m snijega! Nastavljam južnim pobočjima Prestreljenika do Sedla pod Prestreljenikom, visina 2293m.
Već je podne, snijeg je malo otpustio...idealan za skijanje. Okrećem vrhove skija u smjeru dolaska i uživajući u krasnom spustu ubrzo prolazim Prevalu i nastavljam serijom povezanih zavoja prema Gilbertiju gdje me već čeka ostatak moje ekipe koja je dan provela na skijalištu.
Pozdrav predivnoj planini do jednog drugog susreta. U dolini je mirisno proljeće...bučni slapovi što padaju sa strmih pobočja potvrđuju da zima svakim danom uzmiče i sa visina. Zaustavljamo se u jednoj lokalnoj oštariji...frico e polenta na meniju...čašica izvrsnog tokaja ... i što nam više treba !!

1 komentar:

  1. fenomenalno!! ovo stvarno izgleda k'o savrsena tura! steta da ja jos uvijek kasljem... :-(

    OdgovoriIzbriši