srijeda, 8. travnja 2009.

05.-06.04.2009. Snjeznik, Zvoh

Proljece je potjeralo zimu u visoke planine gdje se jos vrhovi ljeskaju obasjani suncem. Snijeg je promijenio strukturu u cijelom vertikalnom presjeku ... lavine su se uglavnom ispadale, dani su duzi, sunce ugodno grije.

Vrijeme je za skijaske ture u visokim planinama. U nasim planinama snijeg nestaje na ocigled ali ga u sumi pod Snjeznikom ima jos skoro metar. Nedjelju je padina pod domom bila prolazna sa skijama ali mislim da vec danas nista od skijanja. Sjeverna padina je zalivena i jos ce nekom podariti uzitke proljetnog skijanja. Prolazimo kraj ostataka "planinarskog doma na Snjezniku" koji je mogao postati zgariste. Naime u ostavi uz bivak gorili su nedavno madraci i ostalo smece a vatra se prosirila na pod drvene terase. Nije mi poznat uzrok pozara i kako je ugasen ali sam uocio debelu usukanu zicu koja prolazi uz vrata ostave i mislim da je dio sustava uzemljenja ili gromobrana. Mozda ce udar nekog groma zauvijek dokoncati agoniju najljepseg planinarskog doma u Hrvatskoj. Steta i sramota, za planinarsku organizaciju i nase drustvo.

Ponedjeljak smo se odlucili iskoristiti kabinsku zicaru na Krvavcu za brzi bijeg iz proljeca u zimu i nastavili skijama za Zvoh i vidjeti prema Kalskom grebenu...pa koliko se da. Snijeg pocinje na Gospinci, skijaliste radi reducirano a snijega ima do 1,5 m. Uzivamo u suncanom danu i uspinjemo se desnim dijelom skijalista na sedlo Suha od kuda se desno vidi nas prolaz prema Kompoteli. Lavina pod Zvohom je pala ali velika kolicina snijega i visoke temperature ne jamce siguran prolaz. Varijanta preko planine Dolga njiva je jos nesigurnija. Zadovoljavamo se usponom na Zvoh koji je ove zime oaza mira buduci zicara koja ide na njegov vrh ne radi. Susrecemo turne skijase koji se vracaju s vrha i medju njima trojicu nasih sugradjana...Rijecana. Kakva slucajnost!!
Spust po nevozenom snijegu u Tihu dolinu ... hladna piva i zadnji pogled prema Kocni, Grintavcu, Kalskom grebenu.
Visoke temperature naglo tope snijeg kojeg jos ima puno. U ovom trenutku talne lavine su moguce pa svakako treba pogledati obavijest o lavinama. Dobro bi dosao nekakav val zahladjenja koji bi kompaktirao snjeznu strukturu i ucinio odlazak u visoka skijalista sigurnijim.

2 komentara:

  1. Odlična ideja za blog!
    Svaka čast!
    Valjalo bi još koji put skoknut do Slovenije.
    Jedan od trojice Riječana sa Zvoha.

    OdgovoriIzbriši
  2. Wolfskin porucuje:
    "Ovaj wee je vrijeme lose a i ja sam par tisuca km juznije. Slijedeci wee sam u Cro. pa se mozemo dogovoriti za neku turu u Slo. Snijeg ce trajati do ljeta i valja iskoristiti svaki trenutak lijepog vremena.
    Zainteresirani se mozemo povezati preko ovog bloga i ponekad odskijati nesto zajedno.

    Lijepi pozdrav zaljubljenicima turnog skijanja."

    OdgovoriIzbriši