petak, 20. travnja 2018.

Snežnik (1796 m) - 15.4.2018


Skije su već bile spremljene i čekale prve snjegove u prosincu a ljetna odjeća za skori odlazak u trope već je bila spremna u koferu. Jedna poruka i upit za turu na Snežnik ponovo me vratila u pancerice. Naravno, idemo.
Vrijeme? Neki kažu da ne postoji loše vrijeme, postoji samo loša oprema. Jedino nas magla može odvratiti od današnje ture na notranjskog velikana. Startamo sa  Sviščaka po uobičajenom pristupu na vrh uz dva kraća skidanja skija.

Snežnik (1796 m)

Sjeverna padina Snežnika krasno je zalivena i doziva na spust ali velike pukotine na snježnim strehama odvraćaju nas i od pomisli na takvo što. Poslije kraćeg odmora i okrijepe u domu koji je danas ugostio malobrojne posjetitelje odlazimo na vrh. Nastavljamo silaz na JZ padinu koja je još uvijek solidno zalivena. Poslije pedesetak metara i kratkog probijanja kroz klekovinu dolazimo na početak našeg današnjeg maestralnog spusta po proljetnom omekšanom snijegu koji nas poslije petsotinjak metara visinske razlike dovodi do čarobnog Grčovca. 

spust na Grčovec

Ovaj proljetni skijaški spust s vrha Snežnika na Grčovec postaje moj ritual završetka turnoskijaške sezone u primorskim planinama kojeg sam ovog puta podijelio s dragim suputnicima. Nastavak turnoskijaške sezone treba potražiti u višim planinama susjedne Slovenije ili Austrije, Italije.

Anita u akciji

Rano je poslijepodne i oblaci s juga zastiru nebo koje prijeti kišom. Ponovo uprežemo naše pse i nastavljamo uspon nemarkiranim dijelom kroz gustu bukovu šumu. Izbijamo na zavoj pod botaničkim vrtom i dalje nastavljamo spust zasnježenom cestom do naših auta.

track



Rezime ture zaključen kod Peka uz domaću pivu i ostale blagodati.

Na turi bili Anita, Bosiljka, Tatjana, Stelio, Marko i autor posta Ljubo.

Nema komentara:

Objavi komentar