utorak, 10. travnja 2018.

Mrežce (1965 m) - 7.4.2018

Vremenska prognoza za nastupajući vikend i idealni snježni uvjeti u slovenskim planinama bili su dovoljni za brzi dogovor oko skijaških itinerara. Naravno, idemo.

Subotnji cilj su Mrežce (1965m), vrh u nizu planina što nadvisuju Pokljuku sa sjeverne strane. Blage južne padine omogućuju sigurno skijanje u vrijeme trećeg stupnja opasnosti od lavina koji je objavljen za Julijske Alpe.

Ostavljamo naš auto u blizini Šport hotela od kuda šumskom cestom nastavljamo do slikovite planine Javornik, ljetnog pastirskog naselja u srcu šumovite Pokljuke. Pogledi se otvaraju na prepoznatljive vizure Viševnika s lijeva, preko strmog Malog Draškog vrha, Lipance i sve do najistočnijeg julijskog dvotisućnjaka Debele peči na desno.

Planina Javornik
Nebo bez ijednog oblaka, blješteća bjelina svuda oko nas i pitoreskne pastirske nastambe Javornika dostojna su scenografija najljepših pastoralnih scena. Nastavljamo laganim a kasnije sve strmijim usponom kroz jelovu i smrekovu šumu do Blejske koče (1630m) gdje zastajemo radi okrijepe i odmora.

Lipanca

Uspon nastavljamo strmim pobočjem Mrežca kroz dubok proljetni snijeg kojeg je ovdje više od dva metra. Ariševa šuma je sve rjeđa, strmina popušta i već smo na otvorenoj vršnoj blagoj padini idealnoj za skijaški spust kojom nastavljamo do vrha Mrežca. Vidici se otvaraju na Triglav, Rjavinu, duboko pod nama je ledenjačka dolina Krma, na jugu šumska prostranstva Pokljuke a u daljini se bijeli niska Bohinjskih planina, našeg sutrašnjeg cilja.

na usponu

Moja turnoskijaška partnerica Bosiljka upija svim osjetilima čarobnu ljepotu zasnježenih planina. Desetak metara pred vrhom zastajem i ustupam joj zadovoljstvo pristupa na vrh. Na vrhu se zadržavamo kratkotrajno jer je već kasno poslijepodne a valja nam odskijati prije sumraka u dolinu.

u carstvu bjeline

predah

Vršni dio spusta je skijaška poezija i nagrada za uloženi trud na usponu. Omekšani proljetni snijeg sluša svaku našu skijašku želju. U tren dolazimo do ruba šume i nastavljamo ravno kroz strme šumovite padine do ceste koja nas odvede do Planine Javornik.

track

Zasluženi odmor u predvoru jedne od pastirskih nastambi. Slušamo tišinu i daleki proljetni cvrkut  ptica iz dubina pokljuških šuma.

Na turi bili Bosiljka i autor posta Ljubo.

Nema komentara:

Objavi komentar