ponedjeljak, 10. prosinca 2012.

09.12.2012 Snjeznik

Obilno zasnjezene planine rijeckog zaledja i suncan dan izmamili su mnoge rijecke turne skijase na obliznji Platak od kud krecu kratke i drage skijaske ture na obliznje vrhove Snjeznik, Guslicu, Risnjak...

Zbog olujne bure i snjeznih padalina cesta za Platak cisti se prvi mirni dan a to je upravo kraj tjednog odmora. Strpljivo u koloni vozila slijedimo ralicu koja probija nanose snijega. Na Platak dolazimo tek iza jedanaest sati. Iako sam na danasnju turu krenuo sam na Platku susrecem neke poznate i drage skijase s nekih nasih proslih druzenja. Krecem prvi prema Snjezniku i prtim visoki snijeg. Polako me sustizu i drugi turni skijasi. Vec smo mala grupa od pet ljudi koji ce zajednickim snagama probiti visoke nanose snijega i utrti prtinu ostalim namjernicima.

Odabiremo put preko grebena kako bi izbjegli ogromne nanose snijega u Grlu pod domom. Prati nas mali hrabri psic Jessica iz doma Susak na Platku koji u jednom trenutku izleti iz prtine niz dol i ostane zarobljen u snijegu lajanjem moleci za nasu pomoc. Drhteci od straha i hladnoce prepusti se mojem spasavanju zahvalno me gledajuci u oci.

Spust niz padinu pod domom moguc je jednom flankom snijega koja nas dovede do ulaza u Grlo. Za kraj dana skijaska poslastica stize u vidu skijanja niz dobro zasnjezeno Radesevo.

Zlati se vrh Radeseva zadnjim suncevim zrakama.

Zapisao Ljubo

2 komentara: