ponedjeljak, 10. prosinca 2012.

06.12.2012. Sorgenti del Piave (1830m)

Jos jedan suncan dan idealan za boravak u planini. Izabrao sam turu koja nudi atraktivne foto motive i obilazak izvorista znamenite rijeke Piave. Tura je primjerena turnim skijasima skromnijih skijaskih vjestina. Polaziste je u selu Cima Sappada na visini 1300m. Prolazim selom u kojem je tradicionalni autohtoni stil gradnje kuca vidljiv na svakom koraku i koji se razlikuje od komercijalnog sveprisutnog “alpskog” nacina gradnje kuca. Ovdje se jos osjeti duh proslih vremena.

Napredujem sumskom cestom uz tok rijeke Piave koja se probija dolinom Val di Siesis i koja je ovdje tek malo jaci potok. Poslije kraceg strmog uspona serpentinama eto me do Rifugia Piani del Cristo (1410m). Bez zadrzavanja nastavljam dalje i poslije sat i pol hoda na skijama dolazim do Baite del Rododendro. Jos nekoliko serpentina i izlazim na otvoreniji teren. Ukazuje se plavetnilo neba i okolni zasnjezeni vrhovi. Dan je bez vjetra, sredina je tjedna i bez posjetitelja, cuje se samo sum slabasne Piave koja se probija pod zaledjenom povrsinom.

Otvara se pogled na vrhove M. Peralba, M. Avanza, M. Lastroni i mnoge druge. Ushicen sam pastoralnim krajolikom i snagom planine. Poslije tri sata laganog hoda na skijama od Cime Sappade dolazim do izvorista rijeke Piave koja izvire iz omanjeg jezerca promjera tri ili cetiri metra iz kojeg se formira potok sirine jedva koji pedalj. Izvor je obiljezen kamenim obeliskom.

Neposredno uz izvor smjestio se Rifugio Sorgenti del Piave (1830m). U ovo doba godine svi planinarski domovi na mojem danasnjem putu su zatvoreni a otvaraju se kad snjegovi okopne, od travnja do lipnja. Zavirio sam u zimsku sobu Rifugia Sorgenti del Piave koji ima osam lezajeva, uzorne je cistoce.

Sjedam ispod trijema planinarskog doma i udisem ljepotu planine … trenutka. Odlazim i pozdravljam zasnjezene vrhunce a sum predivne Piave ostaje mi jos dugo u usima.

Na turi bio i zapisao Ljubo.

Nema komentara:

Objavi komentar