subota, 8. prosinca 2012.

02.12.2012. Passo della Digola (1674m)


Tradicionalnu ski turu za otvaranje turnoskijaske sezone Platak-Snjeznik-Lazac ove godine zamijenila je ski tura slicnih zahtjeva u blizini Sappade-Plodna u Karnijskim Alpama.
Sappada je malo planinsko naselje s otprilike 1300 stalnih stanovnika koje se proteze uz glavnu prometnicu na visini 1200m. Za razliku od poznatih ski centara Sappada je svoje ambicije zaustavila na obiteljskom skijalistu s ne tako atraktivnim ski stazama i skijaskim zicarama.
Naravno, turni skijasi pronalaze i ovdje zanimljive itenerare, od laganih primjerenih pocetnicima do zahtjevnih spusteva strmim i opasnim kuloarima i zljebovima. Pocetak je sezone i cinjenica da za turu nemam drustvo odredili su nekoliko “klasika“, tura za otvaranje sezone.
Prva je ski tura na Passo della Digola. U centru Sappade put me vodi uz crkvu prema vodotoku rijke Piave. Prelazim most i dalje nastavljam uz Rio Storto kojeg ubrzo prelazim i nastavljam stazom kroz sumu do sumske ceste gdje slijedim oznake 313 koji me vode prema mojem danasnjem cilju. Pratim svjezi trag pjesaka kojeg poslije sat vremena uspona susrecem na povratku u dolinu. Upoznajemo se, moj je sugovornik vlasnik obliznje pilane. Ovo je njegova suma koju obilazi kako bi odredio jele za sjecu i ustanovio dali ima suhih stabala. Drvo se sijece u sijecnju ili veljaci a ono najbolje kvalitete i namjenjeno izradi nosivih greda krovista sijece se u vrijeme odredjene Mjeseceve faze – Luna calante. U Italiji ga zovu “legno lunare“. Moj mi je sugovornik objasnio jedan od razloga susenja jele i smreke.
Istrazivanja na terenu pokazala su da crnogoricna stabla koja poslije sjece vecih povrsina ostaju na rubu krcevine odjednom dobiju obilje suncevog svijetla sto predstavlja svjetlosni i termicki sok za stablo koje se pocne susiti. Eto kako savjesni vlasnik osluskuje disanje njegove sume, jer ona je hranila njegovog oca i djeda a morat ce hraniti i generacije sto dolaze. Sjetih se nemilosrdne sjece nasih suma Gorskog Kotara i Velebita i krcatih tegljaca sto odvoze drvo za Italiju. Pozdravljam se s ljubaznim sumarom i nastavljam uzbrdo prema mojem danasnjem cilju. Snijega je s visinom sve vise a obilato snjezenje na ocigled povecava njegovu visinu.
Poslije dva sata dosizem Tamer di dentro, ljetni pastirski stan i siranu od koje do prijevoju ima jos petnaestak minuta. Snjezenje na trenutak jenjava i ubrzo se ukazuju strme padine i stijene obliznje Terza Media (2455 m) s kojih padaju manje prasnate lavine. Okrecem prema dolini novom cestom koja se od Tamer di dentro strmo desno spusta prema Rio Storto. Divan skijaski spust kroz sumu nadmasio je moja ocekivanja. Na jednom mjestu zastajem i uzivam u promatranju nekoliko srna sto su trazile hranu pod snijegom. Negdje na 1350 m skidam skije jer snijeg nema podlogu i spustam se u dolinu.
Odlicne informacije i itenerare o skijaskim turama u okolici Sappade pronasao sam na siteu:

http://www.Superimonti.it/escursioni_scialpinismo.asp

Na turi bio Ljubo

Nema komentara:

Objavi komentar