subota, 15. veljače 2020.

Forcella Valzanchetta (2250 m) – 15.01.2020.

Skijajući na pisti prethodnih dana stekao sam dobar uvid u vrste snijega na različitim visinama i na moguća kritična područja obzirom na mogućnost lavina. Jedna veća lavina krenula je s grebena Punte Ces na južnu padinu koja je izložena insolaciji i upozorila me na oprez. Skijaško područje oko San Martina poznato je po opasnosti od lavina  zbog čega sam današnju turu dobro proučio sa svih aspekata sigurnosti.

Uz obaveznu osobnu lavinsku opremu (lavinski primopredajnik, lavinska sonda i lopata) dodatnu komunikacijsku sigurnost imao sam u Motorola radio primopredajniku ostvarujući radio vezu s mojom logistikom koja je skijala na obližnjem skijalištu.

Tognola (2382 m) i Forcella Valzanchetta desno

Stavljam skije već u dolini u blizini dolnje postaje telekabine Ces i krećem  šumskim putem prema malgi Valcigolera (1880 m). Svjedočim posljedicama vjetroloma koji je poharao ovo područje u listopadu 2018. a čije je saniranje još u tijeku. Tome svjedoče velike količine bjelogoričnih trupaca uredno složenih u dolinama oko San Martina spremnih za transport i preradu. Zbog jedinstvenih prirodnih ljepota i fenomena cijelo područje oko San Martina pripada nacionalnom parku Paneveggio.

posljedice vjetroloma



Poslije kratke okrijepe na malgi Valcigolera nastavljam izrazitom dolinom koja završava škrbinom Valzanchetta (2250 m). Desna padina doline izložena je suncu a nekoliko izrazitih pukotina u višim dijelovima upozoravaju da bi lavine mogle krenuti.


pukotine u padini
na malgi Valcigolera

Razmišljam, u vrijeme najveće insolacije bit ću visoko i izvan moguće opasnosti. Držim se ipak više lijeve strane kako bi imao vremena odskijati izvan dometa moguće lavine. Radi tvrdog snijega u sjenovitom dijelu padine i strmine odlučujem zadnji dio uspona obaviti s derezama i cepinom. Od škrbine nastavljam prema gornjoj postaji sjedežnice Tognola. Srećem dvojicu freeridera i planinsku patrolu karabinjera.

stjenoviti Colbricon (2604 m) i Punta Ces (2229 m)

U mnogim talijanskim regijama turni skijaši na turi obvezni su uzase imati lavinski primopredajnik, lavinsku lopatu i sondu. Planinske patrole karabinjera provjeravaju pridržavanje ovih propisa. Mene su promatrali jedno vrijeme dok sam im se približavao a onda su vjerojatno procijenili po izgledu namjenske turnoskijaške naprtnjače da posjedujem propisane lavinske rekvizite i nisu tražili uvid.

Pale di San Martino

Nalazim se s mojom logistikom i zajedno odskijamo u dolinu na zasluženi ručak.
Slijedeći dan logistika me izvještava da je pala lavina u blizini koridora kojim sam se kretao ali da nebi bio u opasnosti jer sam izabrao sigurnu liniju uspona.

track

 Na turi bio autor posta Ljubo uz logističku podršku Marina.

Nema komentara:

Objavi komentar