ponedjeljak, 17. ožujka 2014.

Steinnock (2197 m) - 13.01.2014.

Prvi dan za turu smo izabrali kondicijski zahtjevniji Rosennock želeći iskoristiti stabilno vrijeme za najviši i najatraktivniji vrh Nockberga. Vrijeme nas je poslužilo i drugi dan koji je bio razerviran za nešto niži i lako dostupan Steinnock. Iskoristili smo mogućnost početka ture sa skijalista Falkert do kuda smo se dovezli zavojitom cestom iz doline gotovo na 1900 m. Falkert je malo lokalno skijalište s četiri vučnice i skijaškim stazama za svačiji ukus. Uz ski stazu napredujemo do sedla između Falkerta (2308 m) i susjednog podvrha. Otvaraju se daleki vidici koji nas ostavljaju bez daha. Dan bez vjetra, obilje snijega izvrsne kvalitete, vedro nebo i sunce.
Dolinu St. Oswalda zatvaraju vrhovi Mallnock, Klomnock, Steinnock, Falkertspitz i Rodresnock, svi dojednoga atraktivni vrhovi na volju turnom skijašu. Priječeći JZ padine ove niske biser-vrhova ubrzo dosežemo Steinnock koji je ispao rezervna varijanta Klomnocku, našem prvobitnom cilju.
Jušerašnji dugi uspon na Rosennock ipak je neplanirano iscrpio energetske rezerve dvadeset godina starijeg člana dvojca i Steinnock se pokazao kao realni izbor. Na vrhu srećemo lokalne turne skijaše kojima su ovo “kućni” vrhovi. Promatramo njihove vratolomne skijaške spusteve po kilometarski dugim padinama nevoženog cjelca. Ubrzo se i mi odlučujemo na spust u dolinu otvorenim JZ pobočjem našeg Steinnocka.
Iz St. Oswalda drugim autom odlazimo natrag na skijalište Falkert gdje smo tog jutra ostavili naš auto. Marko koristi krasan dan i dovoljnu rezervu snage za uspon na Falkertspitz (2308 m). Ozareni prepričavamo današnje dojmove već planirajući slijedeće ture. Na turi bili Marko i Ljubo.

Nema komentara:

Objavi komentar