ponedjeljak, 17. ožujka 2014.

Forca dei Disteis-Montazio/ Vrh Strmali (2201 m) - 13.03.2014.

Ljubaznošću i nesebičnom pomoći članova Turni Klub Gora, dobijam korisne informacije o uvjetima na Montažu. “Tudi plazovno je tura relativno varna, predvsem dopoldne te dni ne bi smelo biti težav. V soboto je bilo že kar nekaj splazenega, verjetno se je ob visokih temperaturah te dni popoldne sprožil še kak plaz, ampak načeloma dopoldne ne bi smelo biti težav. Glede na toplo vreme ocenjujem, da bi bilo potrebno smučati z vrha tam okrog 11 - 11.30, ko odpusti zgornja plast snega in je smučanje res uživancija in se sneg še ne predira ter smučaš kot na smučišču”.
Držeći se preporuka u 8:00 stižem na ishodište Sella Nevea te panično tražim WC… Krećem po cesti te za cca 1 h dolazim do prekrasne zaravni Pecol. Gledajući vrh sa Pecola, razmišljam o tome kako mi je tura prekratka te kako sam možda imao prebrzi tempo. Planiram već i da ću ponoviti uspon na vrh sa Pecola. Napredujući prema vrhu stvari dolaze na svoje mjesto. Cilj ne da je bilo jednostavno doseći, već sam često morao zastajkivati prikupljajući preostalu energiju za nastavak.
Vizualni dojam nadopunjavao se s audiom u vidu grmljavina lavina koje su tutnjale negdje u planini. Jednu takvu malenu lavinu sam imao priliku i gledati s pristojne udaljenosti. Spust je bio pravo uživanje po ojuženom snijegu. Na turi uživao Marko.

1 komentar: